2011-05-27 11:44:57• hírek • Szatmár.ro

Sorompók nélkül: a szombati műsor

A nemzetközi multikulturális színházi fesztivál május 28-i programja.

SZOMBAT, MÁJUS 28.
Északi Színház - Stúdióterem, 18.00 óra
Északi Színház, Szatmárnémeti - Don Juan hanyatlása, Octavian Paler nyomán

Hogyan beszélne egy nő Don Juanról? Mindenesetre másként, mint a férfiak.  Lehet, hogy épp nagyon is vitatkozó hangnemben szólna azokhoz, akik szidták Don Juant.
Don Juan berendezkedett a szerelem történetében. És, a róla kialakult viták ellenére, nehéz elmenni a tény mellett, hogy a modern mitológiában csak Don Quijote és Faust tett szert az övéhez hasonló hírnévre. Honnan ered e gazfickó varázsa? Ő egy katasztrófa azon konvenciók számára, amelyeket eltapos? "Igaz - mondaná a szégyentelen - de kívánt katasztrófa vagyok!".

Don Juan távozik mielőtt elkopna a szerelem, mielőtt sor kerülne a szemrehányásokra, a botrányokra. A nők, akik lefekszenek vele, nem jutnak el odáig, hogy észrevegyék a hibáit. Egyikük sem kiáltana fel, mint egy frissen elvált nő: "Jó, hogy megszabadultam tőle, már nem bírtam elviselni!". Don Juan cask sajnálkozást hagy maga után.
Octavian Paler: Mitológiai rágalmak


Hat szereplő szerzőt keres
Hat szereplő szerzőt keres



Északi Színház - Nagyterem, 19.00 óra
Nagyváradi Magyar Színház, Szigligeti Társulat - Luigi Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres, rendező: Zakariás Zalán

Hat szereplő szerzőt keres

A Hat szereplő szerzőt keres azzal foglalkozik, amit a legtöbb dráma feledni igyekszik: a színházi előadás valóságának és a megjelenítés illúziójának viszonyával. A 20. századra elvesztek az illúziók, hiteltelenné váltak a szerepek, ez vezetett a dráma válságához. Pirandello azt vizsgálja, megmaradt-e még a valóság és az előadás összekapcsolódásának lehetősége A Hat szereplő szerzőt keres jelképes alakjai nem tudják, mit cselekedjenek, hiszen csak jelmezek, csak szerepek, akiket még nem írt meg senki.
Időtartam: 2 óra 30 perc

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: